Jak wzmocnić zdrowie pacjenta przed i po operacji, ciężkiej chorobie albo hospitalizacji.

Pewnie nie raz zdarzyło Ci się obserwować zmagania Igi Świątek na korcie. Widziałeś/widziałaś technikę, siłę, zwycięstwa… 

Łatwo zapomnieć, że za takimi efektami stoją godziny ćwiczeń i przygotowań, także dotyczących odpowiedniego odżywiania. Podobnie Twój organizm może niekiedy napotkać szczególne wyzwania, jak na przykład zabieg operacyjny, hospitalizacja czy gojenie rany.

Warto wiedzieć, że w tych sytuacjach możemy wzmocnić swój organizm, tak żeby ułatwić powrót do zdrowia i dotychczasowej sprawności.

Zapamiętaj informacje umieszczone w ramkach i tabelach.
Zachęcam jednak do przeczytania całego wpisu – powinno Ci to zająć około 4-5 minut.

Najlepiej jest, jeśli do wspomnianych wyzwań przygotujemy się wcześniej – oczywiście, o ile są zaplanowane. Kompleksowe przygotowanie pacjenta do leczenia, mające na celu zmniejszenie ryzyka powikłań i przyśpieszenie powrotu do zdrowia nazywamy prehabilitacją. Składa się na nią między innymi przygotowanie żywieniowe, odpowiednia aktywność fizyczna, wsparcie psychologiczne i edukacja pacjenta. Dzisiaj chciałabym skupić się na pierwszym z wymienionych elementów.

Niedożywienie spotyka co 10.osobę w poradniach POZ, a co drugi pacjent jest nim zagrożony.

15-60% hospitalizowanych dorosłych cierpi z powodu niedożywienia. 

Głównym składnikiem pokarmowym mającym wpływ na zdrowienie, wzmocnienie organizmu i np. gojenie ran jest białko. Zdrowa osoba powinna je spożywać w ilości ok. 1-1,2g/kg mc/dzień. (dla osoby o wadze 70kg będzie to 70-84g). Zapotrzebowanie to wzrasta do 1,5-2g/kg mc/dzień u pacjentów chorych przewlekle, niedożywionych, z niegojącymi się ranami, po hospitalizacji. 

W jakich sytuacjach wskazane jest większe spożycie białka?

Przed i po operacji

Przed i po hospitalizacji, zwłaszcza w oddziałach intensywnej terapii 

W chorobach przewlekłych np. niewydolności serca, POChP, chorobach reumatycznych, po udarze

W trakcie leczenia onkologicznego

U pacjentów w wieku podeszłym 

U pacjentów niedożywionych

Podczas redukcji masy ciała, leczenia otyłości

U osób podejmujących intensywny wysiłek fizyczny

25g białka może dostarczyć: 

  • 100g piersi z kurczaka 
  • 100g łososia 
  • 4 jaja 
  • 100g twarogu półtłustego 
  • 250g skyru naturalnego 
  • 230g serka wiejskiego  
  • 200g gotowanej soczewicy, ciecierzycy lub fasoli  

Jeżeli chcesz dobrze przygotować się do wyzwań jakie staną przed Twoim organizmem spróbuj jeść więcej produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców (z przewagą warzyw), roślin strączkowych, ryb, nabiału, orzechów i nasion.

Staraj się unikać nadmiernego spożycia soli, cukru i słodzonych napojów, produktów przetworzonych takich jak np. słone przekąski, fast food, ciasta, wafelki.

Ogranicz także spożycie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych np. kiełbas, wędlin.

Pamiętaj o wypijaniu co najmniej 1,5l wody na dobę.

Wybieraj tłuszcze roślinne np. olej rzepakowy, oliwę z oliwek, zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Postaraj się unikać smażenia, możesz zastępować je gotowaniem, w tym na parze, duszeniem lub pieczeniem. 

W idealnym świecie wszyscy bylibyśmy w stanie zawsze odpowiednio odżywić swój organizm. Niestety, w niektórych sytuacjach jest to bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. W takim przypadku z pomocą przychodzi tzw. żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Są to produkty, które zostały przygotowane w taki sposób, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe szczególnych grup osób.

Możemy je podzielić na kilka kategorii:

Preparaty podstawowe

Zawierają ok. 300kcal i 12g białka oraz cały zakres witamin i składników mineralnych w porcji. Mogą stanowić uzupełnienie diety osoby, która nie jest w stanie dostarczyć tych podstawowych składników z codziennym jedzeniem. 

  • Nutricia: Nutridrink 
  • Fresenius Kabi: Fresubin Energy Drink 
  • Nestle: Resource 2,0 
  • Victus: Nutrego Standard 
Preparaty wysokobiałkowe

Przydatne we wcześniej wymienionych sytuacjach jak operacja, leczenie onkologiczne, niedożywienie

  • Nutricia: Nutridrink Protein, Nutridrink Compact Protein (wysoka zawartość białka w mniejszej objętości) 
  • Fresenius Kabi: Fresubin Protein Energy Drink 
  • Nestle: Resource Protein 
  • Victus: Nutrego Forte 
Preparaty zawierające błonnik

Odpowiednie dla osób niedożywionych z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, wymagającymi diety bardziej bogatej w błonnik. 

  • Nutricia: Nutridrink Fibre 
  • Fresenius Kabi: Fresubin Fibre Drink, Fresubin 2 kcal Fibre (preparat o wysokiej kaloryczności z dodatkiem błonnika) 
  • Nestle: Resource Fibre 
O zmodyfikowanym profilu węglowodanowym

Dedykowane pacjentom ze stanami przedcukrzycowymi i cukrzycą. 

  • Nutricia: Nutridrink Diabet 
  • Fresenius Kabi: Fresubin Diabetes, Supportan Drink 
  • Nestle: Resource Diabet, Resource Diabet Plus (wersja o zwiększonej kaloryczności) 
Wspomagające gojenie ran

Przeznaczone dla osób z trudno gojącymi się owrzodzeniami, odleżynami czy ranami w przebiegu stopy cukrzycowej 

  • Nutricia: Nutridrink Hepa 
  • Fresenius Kabi: Fresubin Hepa, Supportan Drink 
  • Nestle: Resource Support 
O małej objętości i wysokiej wartości energetycznej 

Lepiej tolerowane przez pacjentów, którzy mają trudność z przyjęciem większej ilości pokarmu np. przy problemach z przełykaniem, braku apetytu, niechęci do jedzenia 

  • Nutricia: Nutridrink Compact 
  • Fresenius Kabi: Fresubin 2 kcal Compact 
  • Nestle: Resource 2.0 Compact 
  • Victus: Nutrego Forte 
Dedykowane dla osób z przewlekłą chorobą nerek
  • Nutricia: Nutridrink Renal, Renilo 4.0 (niskobiałkowy, ze zmniejszonym stężeniem potasu i fosforu) 
  • Fresenius Kabi: Fresubin Renal, Fresubin Renal Fibre 
  • Nestle: Resource Renal 

Wykorzystaj wymienione wyżej preparaty w sytuacji, gdy przyjdzie Ci mierzyć się z chorobą, operacją lub pobytem w szpitalu.

Nawet jedno czy dwa opakowania dziennie mogą w istotnym stopniu poprawić stan Twojego zdrowia.

Jeśli postarasz się odpowiednio przygotować swój organizm przed stawianymi mu wyzwaniami, on odwdzięczy ci się szybszym powrotem do zdrowia i swoich codziennych zajęć oraz lepszą sprawnością.

Jeżeli nie jesteś pewien/pewna czy powinieneś skorzystać z tego typu produktów odżywczych zawsze możesz zapytać o to swojego lekarza. 

Natalia Rażyńska-Rychlik

Ten tekst jest w 100% autorski i w jego powstaniu nie miała udziału AI

Przewijanie do góry